
1 dl dinkelmjöl
1 dl rågmjöl
1 dl pumpakärnor
½ dl linfrö
½ dl kallpressad rapsolja
2 dl kokande vatten
1 tsk salt
Blanda mjöl, linfrö och salt i en bunke. Häll på kokande vatten blanda om och låt stå en stund. Häll i pumpakärnorna och oljan och knåda ihop med fingrarna-
Lägg klumpen i mitten på en bakplåt klädd med smörpapper. Lägg ett ark smörpapper ovanpå och bre ut degen. Använd brödkavel omväxlande med handflata för att få ut degen jämnt över hela plåten.
Baka i mitten av ugnen i 125-150 grader i 45-60 minuter. Var noga de sista minuterna, brödet har en tendens att mörkna snabbt.
På bilden är brödet bestrött med rosmarin som fästs med hjälp av brödkaveln. Vill man ha jämna delar går det bra att rulla in ett rutmönster med en pizzakniv innan brödet bakas. Brödet är sprött, så det funkar bäst med lösa röror. Lite leverpastej och polsk inlagd gurka är också fint till.
No comments:
Post a Comment