Sunday, November 27, 2011

Hemlagad Tomatsås till Pizza

M:s Son fyller år och vi bestämde oss för att laga mat tillsammans alla fyra. Det blev Pizza och vit chokladpannacotta med topping av granatäpple.

Naturligtvis gör man en egen tomatsås, men jag är inte någon riktig pizzaälskare och behöver läsa på lite först. Efter att bl a ha studerat Jamie och Farmgirl, blev det så här:

Det här blir fint till två stora pizzor
Fyra vitlöksklyftor
1 matsked smör
2-3 matskedar olivolja
1,5 matsked tomatpuré
1 tesked fisksås
1 matsked ketchup (jag föredrar Mutti eller Heinz)
1 tesked vardera av Rosmarin och Oregano
1/2 tesked salt
1 tesked socker
En nypa Peperoncino (kryddmått då...)
1,5 kilo tomater

Om någon tycker att det är underligt med fisksås och ketchup har jag faktiskt snott idén från Heston Blumenthal. Sådeså.

Ta fram gjutjärnsgrytan och låt smöret smälta i olivoljan. Skala och hacka vitlökarna och låt fräsa på svag värme. Minst tio minuter. Det ska knappt bubbla. Tillsätt rosmarin och oregano. Gnid kryddorna i handflatan så att de krossas ner i grytan. Om inte annat, så får det dina händer att dofta underbart. Höj värmen lite, lägg i tomatpurén, rör om då och då, inte för ofta.

Skär nu tomaterna i mindre bitar. När de är skurna är det dags att höja värmen ytterligare lite och lägga tomaterna i grytan. Tillsätt fisksåsen, ketchupen, salt socker och peperoncino. Koka utan lock i tjugo minuter, inte för kraftigt.

Sleva en lagom stor mängd av såsen i en matberedare, kör några varv, kanske i 10-15 sekunder. Häll ner massan i en sil, den skall passeras. Upprepa tills hela såsen är beredd. Avänd en slickepott och passera såsmassan ner i en skål. Det enda som skall vara kvar i silen är skal och frön.
Häll tillbaka i grytan och koka mycket försiktigt ihop den (nästan sjud) till lagom konsistens. Det tar ca en halvtimme till. Passa under tiden på att justera smaken med salt och socker tills du tycker att den är perfekt.

Den här mannens sätt att hantera en pizzadeg får min haka att falla ner. Receptet som finns med är ok till två eller tre plåtar pizza och man måste inte jäsa den 24 timmar.

Vi hade grillad aubergine med sesam och citron, halvtorkade tomater, grillad paprika och kronärtskockor på. Mozzarella på toppen och efter att pizzan gräddats la vi skivor av parmaskinka på.

En dolcetto från Pira eller Roagna är perfekt till

No comments:

Post a Comment