Wednesday, December 21, 2011

Falsk Janssons Frestelse

Om man blir sugen på en Jansson så här i juletid och frågar Son om han kan tänka sig det, frågar han "Vad är det?" med den där speciella tonårsrösten som kan avskräcka en sten.
"Jag vill ha kött!" säger han när jag förklarat. Han pluggar inför matteprov så jag viker mig. Den här gången.

Dagen efter försöker jag igen, nu utan att fråga, men inser att ansjovis kan vara lite över gränsen. Kalles Kaviar har en snarlik smak och borde fungera. En snabb googling bekräftar att andra har provat. Så här blev mitt recept:



3-4 personer
700g potatis, gärna stor.
En riktigt stor gul lök
Smör
3,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk strösocker
1 tsk salt
Vitpeppar
10 cm kaviar ur tub
Ströbröd

Skär löken i halvor och skär halvorna i ringar. Fräs dem mjuka i smör i en stor kastrull, gärna traktörpanna. Skala potatis och skär dem i stavar under tiden som löken mjuknar. Undvik matberedare, den sliter sönder potatisen.

Slå på tre deciliter grädde, koka upp. Tillsätt den strimlade potatisen och strösockret.
Låt det koka ihop, ca 5 minuter. Smöra en ugnsform. Rör ut kaviar med den resterande halva decilitern grädde och blanda i potatisen. Tillsätt salt, och nymalen vitpeppar. Slå upp alltsammans i ugnsformen. Strö ströbrödet över. Använd osthyvel och  hyvla några skivor smör över ströbrödet så att det får bra färg i ugnen. Grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn.

Det här blir perfekt till någora skivor gravad  eller rökt lax. Kokt brysselkål med några droppar citron över är ett annat perfekt tillbehör.

"Har du gjort den själv?" Frågade Son, tydligt imponerad av potatisstavarna. Jag tror jag kommer komma undan med "Jansson" nästa gång.

No comments:

Post a Comment