Wednesday, January 4, 2012

Knödlar, work in progress

Nu, vid 80 fyllda så är inte mamma lika benägen att laga knödlar som förr. Det har alltid varit hennes domän. När jag var liten, fick jag ofta skära det gamla brödet i tärningar  på söndagarna, innan det blandades ner i degen.
Inte ens nu, är hon villig att ge upp receptet, så jag får experimentera själv. Det här är det tredje "riktiga" försöket. Det är bra, men inte perfekt.

2-3 personer:
Ett paket torrjäst
100 g vetemjöl
1 stort ägg
2-3 msk vatten
4 skivor gammalt bröd ca 300 g


Skär brödet i en till en och en halv centimeter stora tärningar. Blanda ihop mjöl och torrjäst i en stor bunke. Knäck i ägget (gärna rumsvarmt), häll i vattnet (mer än fingervarmt) och rör ihop snabbt. Blanda in brödbitarna försiktigt, lite i taget. De ska helst inte gå sönder. Krama ihop blandningen så att den känns massiv och vira in den i plastfolie. Låt degen jäsa i minst en timme.
Koka upp en stor kastrull vatten, salta väl (salt som medelhavet) lägg i knödeln och dra ner värmen så att vattnet bara sjuder.
Koka i 20 minuter, vänd knödeln efter halva tiden. När knödeln är klar, ta upp den med en hålslev och skär genast upp den i skivor för att den ska bli luftig och fin.

Knödlar är perfekta tillbehör till grytor, gulascher och ugnstekt kött med mycket sky. För en Tjeck är kokt kumminkryddad sötsur vitkål det naturliga tillbehöret, tillsammans med fläskstek.

Hittade en annan länk som är värd att prova...

1 comment:

  1. Prova ett grövre vetemjöl det vanliga är för finmalet.
    Vetemjöl från skånsk vindmölla är perfekt.

    ReplyDelete