Sunday, November 13, 2011

Potatisgratäng

Det här kanske inte är någon revolutionerande uppenbarelse, men jag hade tillbringat år efter år där potatisgratängen sattes i ugn direkt. Varje gång hade grädden och osten separerat lagom till potatisen var klar. Den här ger en krämig och väl sammanhållen gratäng. Mums!

Det här kan räcka till fyra personer, men bara om de är små i maten. Det blir sällan rester även om man är två.

1 kg potatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1  dl lagrad riven ost, t ex prästost
2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala potatisen och skär den i ½ cm tjocka skivor. Har man bara ett glas vin med sig i köket, går det bra att skära dem för hand. Matberedare är fusk och dessutom blir snittytorna. mer rivna än skurna.
Skala och hacka lök och vitlök grovt. Fräs den gula löken i smör i en rymlig kastrull ca 2 minuter utan att den tar färg. Tillsätt vitlök och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll i grädde och mjölk och låt koka upp. Tillsätt potatisskivorna och sjud tills de är mjuka, ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225°C. 
Ta kastrullen från värmen. Rör i ost, salt och peppar.
Fördela potatisblandningen i en smord ugnssäker form eller i fyra portionsformar. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter eller portionsformarna ca 10 minuter tills de har fått fin färg.

No comments:

Post a Comment