Det här kan räcka till fyra personer, men bara om de är små i maten. Det blir sällan rester även om man är två.
1 kg potatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl lagrad riven ost, t ex prästost
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Skala potatisen och skär den i ½ cm
tjocka skivor. Har man bara ett glas vin med sig i köket, går det bra att skära dem för hand. Matberedare är fusk och dessutom blir snittytorna. mer rivna än skurna.
Skala och hacka lök och vitlök grovt. Fräs den gula löken i smör i en rymlig kastrull ca 2
minuter utan att den tar färg. Tillsätt vitlök och fräs ytterligare ca 1 minut.
Häll i grädde och mjölk och låt koka upp. Tillsätt potatisskivorna och sjud
tills de är mjuka, ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
Ta kastrullen från värmen. Rör i ost, salt
och peppar.
Fördela potatisblandningen i en smord ugnssäker form
eller i fyra portionsformar. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter eller
portionsformarna ca 10 minuter tills de har fått fin färg.
No comments:
Post a Comment