Augustis billiga Aubergine är enkel att grilla. Son älskar det. När den första passionen lagt sig kan man börja experimentera.
En stor aubergine
2 msk sesampasta (Tahine)
en halv citron
citronzest från en halv citron
en till två nypor salt
en näve koriander
en klyfta färsk vitlök
Olivolja, minst en halv dl
Skär aubergine i halvtumstjocka skivor. Strö salt på båda sidor för att dra ur vätskan och lägg på ett ugnsgaller.
Ta ett dopp i poolen
Ta en drink
Tänd grillen
Rör ut sesampastan i saften från citronen till en jämn smet. Pressa i vitlöken, salta. Torka av auberginen, pensla rikligt med olja (vanlig) och lägg på grillen.
Grilla tills den är bränd på båda sidorna, lägg skivorna ovanpå varann och låt svalna.
Vispa ner oljan försiktigt i sesampastan, så att det blir en majonnäslik kräm. om den skär sig, häll i liite kallt vatten. Blanda i klippt koriander och citronzest.
Bre krämen på aubergineskivorna och lägg dem i lager. De kan ätas på en gång, men mår bra av att ligga en stund. Garnera med korianderblad och citronzest.
Kanongott till något grillat. Ett tips här är syditalienska viner. Aglianico eller Nero d'avola. Syrah är också fint till, särskilt från Libanon.
No comments:
Post a Comment