Sunday, January 10, 2016

Pomeransmousse

Jag hittade pomerans i grönsaksbutiken, Fint styckepackad i plastpåse. Köpte några med tanke på att göra efterätt, utan att riktigt ha koll på hur de smakar eller används. Umgicks lite vagt med att koka in dem, typ någon  form av kompott, men när jag sökte exempel hittade jag mer marmeladrecept än något annat. Till slut hittade jag en pomeransmousse. Både dessert och aningen annorlunda.

Några funderingar runt lagningen; Avkoket på pomeransen är först och främst bittert med lite syra, men tillsammans med gräden och ägg/sockervispet blir det en mycket intressant och god smak. I receptet så börjar de vispa ägg och socker direkt i vattenbad. För att förenkla, så vispade jag blandningen  i en vanlig skål tills den tjocknat, hällde den sedan i astrull oh fortsatte att vispa under svag värmning tills den vitnat ytterligare och blivit varm. Jag vispade också gräden lätt innan jag rörde ner den i äggblandningen för att få mer luft i moussen.
Lite vispad grädde med en skvätt cointreau och några lingon fick addera ytterligare citrus samt frisk syra och färg. 
I ställer för mandelkakor, hade jag tunn maräng blandad med mandelflarn som jag hade över från andra afterrätter.

No comments:

Post a Comment