Thursday, October 24, 2013
Pappas pumpasoppa
- Jag gillar inte pumpa sa Son när jag berättade.
- Shit, shit, shit vad gott! Sa han när pumpasoppan var klar.
Att rosta löken och pumpan ger en fyllig smak. Habaneron ger ett bra sting som lyfter den milda pumpasmaken. Missa inte kumquaten, den ger en väldigt intressant smakbrytning.
Ungefär fyra portioner.
En gul lök
Två butternutpumpor cirka 700 g var
Två eller fler märgben
Några nävar svamp. Höstkantarell eller vanlig kantarell
En habanero
En tesked bockhornsklöver
En tesked spiskummin
En halv tesked vitpeppar
En knippa koriander
2-3 dl grädde
En matsked fisksås
En terked buljongpulver (grönsaks eller kyckling)
Salt
En kumquat för garnering
Hacka löken och låt den sakta fräsa i smör till den är mörkbrun i en gjutjärnsgryta, cirka 30 minuter.
Under tiden, sätt ugnen på 250 grader. Skär, gröp ur och skala pumpan i cirka fem centimeter stora bitar. Lägg på smörpapper, salta lite olja lite och rosta i ugnen i cirka 15-20 minuter tillsammans med märgbenet.
Grovkrossa kryddorna, helst i mortel och låt dem fräsa med löken de sista minuterna. Hacka också ner halva habaneron. Behåll så mycket av det vita som du trivs med för angenäm styrka. Spar den andra halvan till garnering
Lägg de rostade pumpabitarna och märgbenen i grytan. Häll på lite vitt vin, låt koka en stund. Fyll på med vatten så att det knappt täcker. Koka i en halvtimme. Fräs svampen, salta den.
Ta undan märgbenen. Kör pumpan och vätskan i en matberedare. Krydda med en matsked fisksås och grönsaksbuljong. Spä med cirka två deciliter grädde och en deciliter mjölk till en krämig konsistens. Salta efter smak Ta ur märgen ur benen. Blanda i nyklippt koriander i soppan och lägg upp.
Garnera med stekt svamp, märg, lite finskuren habanero och en skiva kumquat.
Labels:
soppor
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment