Hötorgshallen har rådjursbitar med ben som de kallar ragu för ett anständigt pris. Jag köper och gör en enkel rådjursgryta,
2-3 personer:
600-800 gram rådjursbitar med ben
En gul lök
En morot
50 g rotselleri
Två matskedar tomatpuré
En halv kanelstång
En halv flaska cabernet, gärna bulgarisk. Chilensk är fint också
En matsked fisksås
Sex svartpepparkorn
Ett lagerblad
En klyfta vitlök
Fem enbär
En halv tesked spiskummin
Ett lagerblad.
Hetta upp en gjutjärnspanna och fräs hjortbitarna så att de får en rejäl stekyta. Skala och skär morötter och selleri i centimetertjocka bitar. Skär löken i fyra delar, låt den behåla det bruna skalet. Lägg delarna i pannan och låt dem få ordentlig färg. Fös undan köttet och löken mot kanterna. Klicka i tomatpurén och fräs den tills den börjar mörkna. Häll i vinet. Rör om ordentligt. Häll i fisksåsen och lägg i morötterna, sellerin, svartpeppar och lagerblad. Låt koka - nästan sjuda - under lock på mycket svag värme i minst två timmar. Det här gör jag gärna på morgonen så att grytan kan småputtra under dagen.
Cirka en timme innan grytan ska serveras: Krossa enbären grovt och rosta dem i ugnen på 200 grader tillsammans med spiskumminen. Hetta upp lite olivolja och fräs vitlöken försiktigt. När kryddorna börjar dofta, häll dem i oljan och smula ner lagerbladet. Sila av rotsakerna och löken och häll tillbaka sås och kött tillsammans med olan och kryddorna i grytan som nu får koka utan lock tills den ska serveras. Gör något bra tillbehör, jag valde stomp av rostad butternutpumpa, lite inlagd trunpetsvamp och lite lingon som bara strös över.
En blandning av Cabernet och Shiraz från australien, Metala, fungerade bra till.
No comments:
Post a Comment